Afgesloten: Matthäus

Klassieke muziek saai en ouderwets? 'Matthäus: een Haagse Passie' laat zien dat klassieke muziek wel degelijk modern en eigentijds kan zijn...

Wat is Matthäus: een Haagse Passie?
'Matthäus: een Haagse Passie' is een project van Haags muzikaal Toptalent Merel van Geest. Het doel van het project is om een nieuw en breder publiek te interesseren voor klassieke muziek, en het beroemde oratorium van Johann Sebastian Bach in het bijzonder. Dit tijdloze stuk heeft volgens ons namelijk de potentie om mensen van allerlei leeftijden en achtergronden te raken en te inspireren...

Waarom is 'Matthäus: een Haagse Passie' anders dan andere uitvoeringen van de Matthäus Passion?

  1. De uitvoering wordt gezongen door frisse, relatief jongere amateurs en (semi)professionele zangers en zangeressen. Het kinderkoor wordt gevormd door kinderen in de leeftijd van 7 tot 15 jaar uit de regio Den Haag. De meeste van deze kinderen zingen bij kinderkoor Roezemoes, het oudste kinderkoor van Nederland. Ook het orkest bestaat uit een mix van amateur- en professionele musici. Deze bijzondere combinatie stelt amateurs in staat om te leren van professionele musici, terwijl de professionals kunnen voelen hoe het is om dit beroemde stuk uit te voeren met mensen die niet uit de muziekwereld komen.
  2. Matthäus: een Haagse Passie’ is een toegankelijke semi-concertante voorstelling die ook aantrekkelijk is voor mensen die nog niet bekend zijn met de Matthäus Passion en de Christelijke traditie. Regisseur Floris Visser zal de Matthäus Passion vormgeven, waardoor het verhaal van het oratorium helder en krachtig naar voren komt.
  3. De voorstelling vindt plaats in een theater. Alleen de try out wordt in een kerk gehouden.
  4. Bij de meeste theatervoorstellingen moet de mobiele telefoon uitgeschakeld worden. Niet bij ‘Matthäus: een Haagse Passie’. Via een speciale smartphone app kan je tijdens de voorstelling namelijk de Nederlandse vertaling van de Duitse tekst volgen en bekijken wie precies wat zingt. De app vervangt dus het traditionele programmaboekje.
  5. Zowel in de aanloop naar de uitvoeringen op 10/11 maart als na de voorstelling kan je digitaal op de hoogte blijven van het project. Op deze website, Facebook, Twitter kan je regelmatig genieten van nieuw tekst-, beeld- en videomateriaal.

Merel van Geest, sopraan

Dave ten Kate, altus

Marcel Beekman, evangelist

Robert Buckland, tenor

Marijn Zwitserlood, Christus

David Greco, Bas

Locaties

10 maart 2012, 19:00 - Thomaskerk
Harmelenstraat 108
2546 EE Den Haag
Tel: 070 329 36 56
Kaarten bestellen via Theater Dakota

11 maart 2012, 13:30 - Theater aan 't Spui
Spui 187
2511 BN Den Haag
Tel: 070 346 52 72 (kassa)
www.theateraanhetspui.nl

Over de Matthaus

De Matthäus Passion (1728) is een oratorium gecomponeerd door Johann Sebastian Bach. Het is niet alleen één van zijn bekendste composities, maar ook één van zijn langste (2 uur en 40 minuten).

De Matthäus Passion vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus. Geen lichte kost en voor velen wellicht een ver-van-hun-bed-show. Je hoeft de Matthäus Passion echter niet te zien als religieus muziekstuk. Je kunt hem ook ervaren als verhaal over het leven. Iedereen zal wel iets van zichzelf in dit stuk herkennen. Het gaat immers niet alleen over leven en dood, maar ook over liefde, verraad, lijden, goed en slecht. Thema's waar wij allemaal - jong en oud - mee te maken hebben of krijgen. 

'Matthäus: een Haagse Passie' vormt een toegankelijke vertolking van de Matthäus Passion, die zowel interessant is voor ervaren Matthäus-gangers als eerste bezoekers.